Malta

Dovolenka na Malte – čo treba vidieť.

Ak si myslíte, že Vaša dovolenka bude spočívať v tom, že sa ráno zobudíte, prejdete pár krokov a ste na úžasnej pláži, ste na omyle – teda väčšinou. Pri bookovaní hotela, je potrebné si zistiť, kde presne sa nachádza a aj keď je možno pár metrov od pláže, zistite si ako pláž vyzerá. Ak teda chcete pohodlnú dovolenku blízko krásnej piesočnatej pláže /nie mestskej kamennej/ skúste si nájsť hotel v meste Mllieha, alebo jediný hotelový rezort Radisson Blu Resort & Spa, ktorý sa nachádza v blízkosti populárnej Golden Bay Beach. Toľko asi pre tých, ktorý chcú mať pohodlie.
Pre tých, ktorí nemajú problém cestovať prenajatým autom, zmluvnou prepravou z hotela, autobusmi – pár tipov na naozaj krásne pláže:
Ghajn Tuffieha – dlhá piesočná pláž / pre mňa s číslom 1/, s plytkou priezračnou vodou. Nie je až taká známa turistami ako Golden Bay a aby ste sa sem dostali, musíte prekonať cca 200 schodov. Okolie patrí národnému parku. Okrem kúpania je tu možnosť prejsť sa na priľahlý útes, z ktorého je výhľad na ďalšiu zátoku, prípadne romantický západ slnka.
Paradise Bay – nádherná priezračná voda, z ktorej je výhľad na najbližšie ostrovy Comino a Gozo. Pri relatívne malej veľkosti pláže je vhodné sem prísť už skoro ráno, aby ste našli dobré miesto. Nájdete tu aj chutné občerstvenie.
Golden Bay – jedna z najobľúbenejších pláží, široká,  piesočná, na môj vkus až príliš veľa ľudí. Aj po zotmení tu nájdete ľudí na rodinných barbeques, študentských beach parties, či len tak relaxujúcich ľudí. /aj na mestských plážach je možnosť organizovať barbeques/.

Mellieha Bay – najdlhšia piesočná pláž na Malte, veľmi pozvoľné klesanie do mora, taktiež obľúbená  medzi rodinami s deťmi. Časť pláže so slnečníkmi a lehátkami mi pripomínala preľudnené pláže v Bibione  /Taliansko/, ale nájdu sa aj prázdnejšie miesta.

Pretty Bay – rozsiahla piesočná pláž na juhu Malty. Keďže cesta na túto pláž z turistických lokalít trvá viac než dlho, pochybujem, že si bežný turista nájde čas túto pláž navštíviť. Pôvodne to bolo skalnaté pobrežie, ktoré bolo naplnené pieskom z morského dna počas rozsiahlych prác na vybudovaní kontajnerového terminálu. Kontrastne pôsobí pohľad z pláže s priezračnou čistou vodou, oproti ktorej sa nachádza vyššie spomínaný tzv. prístav.

Gnejna Bay – tak isto ako Ghajn Tuffieha a Golden Bay sa nachádza na severozápade ostrova. Keďže doprava sem je pre turistov skôr komplikáciu je obľúbená medzi domácimi. Práve medzi Gnejna Bay a Ghajn Tuffieha na výbežkoch si môžete užiť nudistické opaľovanie /i keď na vlastné nebezpečenstvo pretože je to na Malte nezákonné  – tipujem, že vďaka  silnému náboženstvu/.

 

Anchor BayPopeye village – jedno z miest, kde som si deň maximálne užila a odchádzala som  s úsmevom na perách. Unikátna rybárska dedinka Sweethaven je zbierkou schátraných drevených domčekov a obchodíkov postavených na útese v Anchor Bay. Na stavbu sa použili tisícky dosiek, 8 ton klincov a 9000 litrov farby, za účelom natočenia komediálneho muzikálu Roberta Altmana z roku 1980 – Popeye – známeho ako Pepek, námorník – milujúci špenát.

V “dedinke” panuje rodinná atmosféra, ktorá strhne každého. Dospelí môžu byť súčasťou nakrúcania krátkych príbehov, vyskákať sa na vodných trampolínach, oddýchnuť na slnečnej terase na lehátku, či si zahrať minigolf. Každý deň je plný aktivít, do ktorých sú zapojení aj návštevníci /ja som sa stala súčasťou svadby Olivii a Pepka, kde som musela ísť za svedka a.k.a. Andrea from Slovakia/. Súčasťou dedinky je aj bazén, a detské vodné ihrisko. V cene /cca 13 eur/ je zahrnutá aj plavba loďkou po okolí /tú sme bohužiaľ z dôvodu silného vetra neabsolvovali/..

Comino – Blue Lagoon – miesto pláže by som to nazvala pevnina preplnená lehátkami. Ide o úžasné miesto, s prekrásnou vodou a útesmi, ktoré je treba navštíviť. Z osobnej skúsenosti odporúčam loď Triton, ktorá má odchod z mesta Buggiba. Cestou na Blue Lagoon má hodinovú zastávku aj v Crystal lagoon, s krištáľovo čistou vodou, kde si môžete zaskákať z lode, či útesu, a pre odvážnych je tu možné šnorchlovanie v jaskyni 007. Potom nasleduje niekoľko hodinová zastávka v Blue lagoon.
Gozo – Azure Window – tí, ktorí skombinujú plavbu do Blue Lagoon aj s ostrovom Gozo chcem len upozorniť, že nestačí tak krátky čas, aby ste si tento ostrov dosýta vychutnali. Ak mu venujete samostatný deň, určite stojí za zváženie potápanie medzi skalnatými útesmi pri Azure Window. Kedže doprava na Goze miestnym autobusom zaberie dosť času, odporúčam zakúpiť si lístok na “hop on hop off sightseeing” autobus. Po pár rokoch musím bohužiaľ dodať, že práve skalné okno si budete môcť pozrieť len s potápačskou výstrojov, nakoľko v roku 2017 neodolal vplyvu vody a vetra. Nad “okno” bol zákaz chodiť, no našli sa dokonca odvážlivci, ktorí z neho skákali do vody. V momente, ako sa po internete začali šíriť prvé správy o tom, že sa skalný útvar zrútil do vody (ešteže to bolo v zime a bez turistov vo vode), nikto tomu nechcel uveriť. Obyvatelia, ktorý mali práve čas, nasadli do svojich automobilov a rýchlo smerovali sem, presvedčiť sa, že jeden zo (ak to môžem nazvať) symbolov Malty už neexistuje.
Blue Grotto – nie je to len skalnatý útes, je to systém morských jaskýň, s tak čistou vodou, že som sa celú plavbu loďkou zamýšľala nad tým, či som už niekedy tak krásnu vodu videla. Určite stojí za to vziať si potápačské okuliare, šnorchel, a v okolí si zaplávať.

A čo keď je už vylihovania na pláži dosť?

        Valletta – hlavné mesto Malty, sa rozkladá na menej ako kilometri štvorcovom, oplýva históriou, barakovou architektúrou, námestiami, uličkami, tradičnými drevenými balkónmi, múzeami, kostolíkmi, ale i reštauráciami, kaviarňami, či obchodmi. Dajte si záležať na tom, aby sa Barrakka záhrady s výhľadom na Veľký prístav nestali cieľom Vášho objavovania mesta, ale práve jeho začiatkom. Nechajte sa uniesť uličkami, objavte mestský trh a prejdite sa po Valleta Waterfront.
Republic Street, je hlavnou ulicou smerujúcou dole pozdĺž celého mesta. Tu nájdete množstvo značkových ako in mainstreemových produktov. /zvýšiť pozornosť treba vo vedľajších uličkách, kde na malom priestore nájdete mnoho zaujímavých kúskov, oči treba mať poriadne otvorené/The Malte Experience – pre milovníkov histórie a tých, čo sa chcú dozvedieť viac o krajine, ktorú navštívili, odporúčam túto audio – vizuálnu šou. Dramatický príbeh o histórii starej  7000 rokov, si môžete pozrieť v 16tich jazykoch v blízkosti Fort St. Elmo.Mdina – bývalé hlavné mesto, ktoré jednoducho musíte navštíviť. Cez deň ponúka panoramatické výhľady na ostrov, v noci sú to magické prechádzky úzkymi uličkami, ktoré Vás presunú stovky rokov späť. Hladné krky nenechá dlho čakať niekoľko reštaurácií, ktoré sa nachádzajú medzi hradbami a v ich blízkosti.

Gozo – Victoria – tu začnite návštevu ostrova – v geografickom srdci, do ktorého vedú všetky cesty. Citadella ponúka úžasný výhľad na všetky strany ostrova. Cestou z nej sa nechajte unášať kľukatými uličkami, v ktorých sa nachádzajú obchodíky, kde väčšinou kúpite tradičné maltské výrobky z vlny, korenie, soľ a lacné suveníry.Marsaxlokk – tradičná rybárska dedinka situovaná v juhovýchodnej časti Malty. Väčšina rybích zásob ostrova pochádza od rybárov z miestneho prístavu. Medzi nimi i mečúň, tuniak a populárne „lampuki“.

Vhodný deň na návštevu rybárskej dediny Marsaxlokk je nedeľa pred obedom, kedy na miestom trhu kúpite čerstvé ryby, ovocie, a príliv turistov zvýši aj predaj darčekových predmetov. Po nákupoch nezabudnite nasýtiť hladné žalúdky delikatesami z čerstvých rýb v niektorej z miestnych reštaurácií.

Megalitické chrámy na Malte /Megalithic Temples/ – ide o najstaršie stojace kamenné stavby na svete a na Malte ich nájdete hneď niekoľko, pričom 7 z nich patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Síce nie je veľa informácií o ľuďoch, ktorý tieto stavby vybudovali, ich architektúra je pôsobivá.
Local Village Festas / Festa /náboženský sviatok/ príležitosť, ako si užiť miestne tradície dedinského života, ktorý trvá už generácie. Väčšinou sa konajú od mája do septembra, celkom je ich okolo 80 a každá dedina má svoj. Ak už sa nenachádzate na mieste konania, možno v diaľke spozorujete ohňostroj, ktorý tieto slávnosti často sprevádza.

Hľadáte zábavu?

Najväčšou medzinárodnou udalosťou s voľným vstupom je každoročný festival Isle of MTV.
Nočné kluby hľadajte v Paceville, pričom množstvo barov, reštaurácií, klubov a kasín nájdete po celom St. Julians.

Aké suveníry kúpiť aby boli naozaj „maltské“?

Medzi umelecké remeslá patrí paličkovanie ozdobných dečiek, či pletenie vlnených svetrov.

V obchodíkoch nájdete rôzne druhy džemov, medov, likérov (bajtra – kaktus odporúčam), morskej soli, korenia. K tradičnej patrí aj výroba zo skla, či už ide o rôzne vázy, misy, sklenené korále, náušnice, náramky, náhrdelníky a mnoho iného.  (Navštívte tzv. Crafts Village v Ta´Quali, kde môžete sledovať priamo vo výrobnej hale ako sa fúka sklo. Výrobňa je spojená s predajňou, kde kúpite sklo  za nižšie ceny)
Ďalej sú to výrobky z vápenca (limestone) – podstavce na sviečky, figúrky, farebné balkóny (tie, ktoré sú naozaj vyrábané na Malte majú na zadnej strane zlatú nálepku s ochrannou známkou).


Prajem krásnu slnečnú dovolenku !!!

Pošli ďalej

Leave a Reply

Your email address will not be published.