Práca na lodi – dokedy to budem ešte robiť?

 Ako dlho to chceš ešte robiť? 

Tak toto je otázka, ktorú dostávam najčastejšie. Asi je v nej zhrnutých niekoľko ďalších otázok typu, kedy sa chceš usadiť, kedy si založíš rodinu, a kedy chceš začať žiť normálny život?! Akože ja & on, svadba, deti, rodina… ?!? Prečo? Lebo ostatní to tak robia?

Nejako sa to zbehlo rýchlo. Najprv to bola z núdze cnosť, keď som si nemohla nájsť robotu. V priebehu toho som sa namotala asi na veľa peňazí, potom na možnosť cestovať a v neposlednom rade kariérne rásť. O čom točím? O práci na lodi.

Pamätám si, keď sme 3 roky dozadu išli na pohovory. Vtedy som si sľúbila jediné – ak naozaj budem makať na riečnej výletnej lodi, a ak naozaj zarobím toľko peňazí ako udávajú v zmluve, v prvom rade pôjdem na exotickú dovolenku. A tak sa stalo. Dve mám sa sebou a predo mnou ďalšiu. Peňazí som si našetrila toľko, že ak s tým teraz seknem a pôjdem na rok cestovať stále budem v pluse, no ešte som sa k tomu neodhodlala, i keď s myšlienkou som sa začala pohrávať už dávnejšie.

Kam som sa za ten čas kariérne posunula?

Boli dni, keď som robila aj 14 hodín denne. Odrobila som si svoje ako chyžná a v čase voľna sa šla dobrovoľne a zadarmo zaúčať na recepciu. Tento rok konečne priniesol dlho očakávané ovocie a ja som sa konečne na recepciu dostala a pracovala na nej prevažnú časť tejto sezóny. Vyskúšala som si, aké je to pracovať na recepcii cez deň i v noci.  Čo taký človek (nočný recepčný na riečnej výletnej lodi) robí /10 hodín každý deň/ ?

Musím mať nonstop úsmev na tvári, nikoho nezaujíma, že mám zlý deň. Nie každý zvládne mať nasadený ten úsmev celý čas a ešte to myslieť úprimne. Ja hej. Nepreháňam, mňa  tá práca baví. Najväčším povzbudením pre mňa bolo, keď mi kolegovia hovorili, že sa na tú pozíciu fakt hodím.  Okrem toho úsmevu treba zvládať prácu s počítačom minimálne Word, Excel a hotelové programy, napr. my používame Fidelio – nevedela som – zaučili ma – nemám problém. Práca s peniazmi  – s nemalými peniazmi – nejeden hosť počas týždňa dokáže minúť popri all inclusive ďalších aspoň 300€ (za extra výlety, exkluzívny alkohol, v mini butiku s luxusným /rozumej mrte drahým/ tovarom)…a kadejaké bežné administratívne práce.

Nočný recepčný na riečnych lodiach je okrem hotelovej časti aj súčasťou nautiky, a je zodpovedný za bezpečnosť na lodi. V presne určených intervaloch (záleží od spoločnosti) musí skontrolovať celú loď, pričom so sebou nosí zariadenie s ktorým sa na presne určených miestach pípne a kapitán si to môže kedykoľvek preveriť.

V rámci bezpečnosti sú najhorší počas noci opití hostia. Raz som bola svedkom ako ženská s drinkom v ruke doslova zletela zo schodov – celé som to mala pred očami ako v spomalenom filme od momentu, ako jej nevyšiel krok. Padla rovno na tvár na studenú, tvrdú, mramorovú podlahu. Okrem odstrašujúcej modriny a narazeného zápästia mala celkom šťastie. Horšie bolo, keď som musela naháňať po celej lodi opitú slečnu, ktorá o druhej ráno behala a kričala, že je démon a chce sa zabiť. Následne sa zatvorila v kine (áno, na palube máme aj kino), nechcela otvoriť a neskutočne ziapala. Zobudila som jej sestru a rodičov a nasledujúce dva dni ju nikto nevidel … Ó áno, o zábavu som mala veľmi často postarané.

Časť, ktorá mňa baví najviac je radiť hosťom, na ktorú exkurziu ísť, prípadne aké možnosti ponúka dané mesto. Nakoľko som pracovala celú noc prispôsobila som si spánkový režim miestam, kde sme sa práve nachádzali. Za túto sezónu som bola takmer na všetkých výletoch, ktoré sme pre hostí organizovali. Hlavne som to robila pre seba, lebo som chcela všetky tie miesta vidieť, na strane druhej je super ak porozprávate hosťom vlastné zážitky a skúsenosti, než by ste mali odrecitovať nejaký text z brožúry –  naozaj to ocenia.

Okrem všetkých výletov počas plavby je pre mňa veľké plus miesto nalodenia, z ktorého aj ja lietam na dovolenku. Vďaka tomu sme tento rok strávili niekoľko dní v Amsterdame, a sama som strávila pár dní vo Švajčiarku, ktoré som doteraz obdivovala len z obrázkov.

Už nikdy upratovať?

Dokonalá chvíľka voľna “do as the locals do” na bicykli po Amsterdame

Ako len naivne som sa tešila na koniec roka a novú zmluvu, na ďalšiu sezónu. Miesto radosti prišlo sklamanie plné nadávok a sĺz. I keď som poslednú sezónu skákala tak, ako oni pískali, opäť som dostala zmluvu na chyžnú miesto recepčnej. Kde nastal problém?

Na miesto recepčnej, či už dennej alebo nočnej sa hlási veľmi veľa ľudí, veľa ľudí má tréningy počas sezóny a veľa ľudí robí záskoky za dovolenky, tak ako som to robila tento rok aj ja – stále so zmluvou na chyžnú…Nemôžu dať povýšenie každému…a je to pre nich finančne nákladné … alebo len nemám dobré kontakty – lebo aj tu to tak funguje, ako všade inde vo svete…

Tento krát som si položila otázku:  Ako dlho to chcem ešte robiť?

Neviem…

Pošli ďalej

Leave a Reply

Your email address will not be published.