Doprava v Káhire

Ako sa prepravovať po Káhire a nezblázniť sa

Cestná doprava v Káhire je atrakcia rovná pyramídam. Chaos v Európe nevídaný, ktorý na prvý pohľad nemá žiadne pravidlá sa po krátkom čase zmení na fascinujúcu symfóniu starých i novších áut, ich klaksónov, všadeprítomných chodcov a predajcov papierových vreckoviek. Žiaden poriadok neexistuje, semafóry, strana jazdy i počet pruhov sú viacmenej orientačné, no i tak sa nikto nezraní a vy sa bezpečne dopravíte do svojej destinácie.

Taxíky

V hlavnom meste Egypta je na výber hneď niekoľko možností ako sa prepraviť z bodu A do bodu B. Ak chcete okúsiť pravú Káhiru a zároveň využiť jeden z paradoxne najrýchlejších nadzemných prostriedkov vo večne upchatom meste, taxíky sú tá správna voľba. Najrozšírenejšie sú biele autá s čiernym prerušovaným pásom, ktoré bez väčšej námahy odchytíte i v tej najzastrčenejšej ulici. Taxametre neexistujú, cena sa zjednáva a treba ísť tvrdo dole. Odporúča sa zhruba o polovicu navrhovanej sumy, ale veľmi rýchlo zistíte, že aj keď zjednáte cenu na jednu tretinu pôvodnej, vždy ste sa mohli odviezť s niekým iným ešte lacnejšie. Na cene sa treba dohodnúť predtým, než naskočíte do auta, uistiť sa, že cena platí pre taxík, prípadne určitý počet osôb a nie len pre jedného. Ak s cenou nesúhlasíte, poďakujte a choďte ďalej. Väčšinou po tomto taxikár na vás zakričí a odsúhlasí vašu sumu. Stalo sa nám len raz, že nás taxikár nechal ísť, a to bolo priamo pred našim hotelom – tam to bolo celkom pochopiteľné, pretože hotel by mu zachvíľu vyprodukoval niekoho menej odhodlaného.

Niektorí taxikári sa budú ešte snažiť zjednávať po ceste, to ale odignorujte a ak by aj pri vystupovaní boli problémy, proste dotyčnému dajte dohodnutú sumu a odkráčajte. Horšie je to v prípade, že nemáte drobné (takže sa ich snažte proste mať). Každopádne, nedávajte mu do ruky peniaze skôr než vám on nedá výdavok a vy si ho neprepočítate. U mňa fungovala stratégia ukázať bankovku, vypočítať výdavok a trvať na tom koľko chcem naspäť.

Na taxikárov narazíte rôznych. Drvivá väčšina sa z vás bude snažiť vytrieskať čo najviac, obzvlášť ak máte na čele vytetované “turista”, budú sa s vami snažiť dohodnúť nejaké ďalšie zastávky, prípadne vám ušiť výlet na mieru na nasledujúce dni. Jeden típek nám za desať minút stihol povyprávať celú históriu starej Káhiry, ukázal fotky s turistami z miest, kam ich vozil, nechal mi vizitku… Ako môže to byť fajn experience a mozno by som sa aj nechala nahovorit, ale mali sme bohužiaľ len dva plné dni. V autách väčšinou nebeží klíma, veľa šoférov fajčí a jazde venuje na naše pomery málo pozornosti.

Na druhú stranu, napríklad v centre v zastrčenej ulici islámskej Káhiry kúsok od Ibn Tulun, kde sme boli ako päsť na oko, nám zastavil mladík s vyklimatizovaným autom a sám od seba ponúkol cenu nižšiu než čokoľvek čo sme dovtedy zaplatili na čo som ostala dosť v pomykove a nebola si istá, či to ešte mám zjednávať viac dole. Počas cesty sa uisťoval, či nám nie je zima/teplo, či nám nevadí arabská hudba v rádiu… Neviem či to bolo tým, že nás nabral v turistami nie zrovna vyhľadávanej oblasti (celkom dosť ghetto) alebo bol proste len málo skúsený (hovoril, že dopravu v Káhire neznáša a na rozdiel od jeho starších kolegov bolo zjavné, že sa v automobilovom chaose necíti zrovna dvakrát isto).

Taxíky proste ku Káhire neodmysliteľne patria a myslím, že po pár dňoch sa vďaka vyjednávaniach a komunikácii s bezprostrednými šoférmi i z najväčišho introverta aspoň na pár okamihov stane extrovert. Ja som si zjednávanie užívala, ale musím povedať, že na štvrtý deň som už bola rada, že máme zarezervovaný London cab a nemusím sa už s nikým baviť.

London Cab

Čo ma privádza na ďalšiu možnosť prepravy. Tradičné čierne britské taxíky London Cab majú za cieľ trošku pozdvihnúť úroveň prepravy – skúsený personál a pevné, vopred určené, ceny sú hlavný rozdiel od klasických káhirských taxíkov. Jazdy sa dajú zarezervovať vopred online a samotné autá poskytujú dostatok priestoru a komfortu. Cenovo sú ale značne vyššie, takže ideálne sú najmä na prvotnú prepravu z letiska na hotel, obzvlášť ak ste v Káhire prvý krát a ešte neviete ako to tu chodí. My sme mali super skúsenosť – v online objednávke sme zadali číslo letu, takže pri prílete nás hneď čakal típek s tabuľkou a mohli sme bez riešenia vyraziť rovno na hotel.

Metro

Čuduj sa svete, Káhira má aj metro. Hoci sa turistom odporúča ako bezpečná forma prepravy, pre mňa ostáva záhadou, pretože jazdí len na jednej strane Nílu a zastávku naň som nikde nevidela. Jedna cesta vyjde na jednu egyptskú libru, takže je to suverénne najlacnejšia možnosť a metro využijete obzvlášť v centre Káhiry (za predpokladu, že ho na rozdiel odomňa nájdete).

Minivany a autobusy

Daľším spôsobom ako sa pohybovať po Káhire sú autobusy a minivany, no tie sa všeobecne odporúčajú domácim a ľuďom, ktorí sa dohovoria po arabsky, pretože podobne ako zvyšná automobilová doprava nemajú na prvý pohľad zjavné pravidlá.
Samozrejme druhou skupinou sú vozidlá v rámci organizovaných výletov. Ak ale nechcete byť obmedzovaní pevným itinerárom a objavovať aj skryté miesta, tak odporúčam výlety za pamiatkami absolvovať inak.

Zvieratá

Najmä pre pyramídy špecifickým spôsobom prepravy sú samozrejme ťavy, kone a povozy. Zjednávajú sa rovnako ako taxíky, aspoň na polovicu navrhovanej ceny. Vždy myslite na to, že poskytovateľov je tu na každom kroku dosť, takže ak odmietnete jedného či troch, vždy v sa v pomerne krátkom čase objaví niekto ďalší, kto vás rád zvezie.

Platenie si nechávajte rovnako ako pri taxíkoch až na záver, až potom, čo zleziete zo zvieraťa a v ideálnom prípade nikomu z prievodzníkov nedávajte do ruky fotoaparát. My sme sa zviezli len kúsok na konskom povoze a síce som bola po pár otravných zážitkoch neoprávnene paranoidná a zlá, típek bol nakoniec veľmi milý a bezproblémový. Každopádne, internet je plný zážitkov ľudí, ktorí podali z ťavy svoj foťák a dole ich sprievodca nedal skôr než mu nezaplatili ďalšie peniaze navyše.

Pešo

Prechádzka v autami preplnenej Káhire vám síce zrovna nepomôže s vašimi astmatickými problémami, no je to skvelá sonda do života bežných Egypťanov. Dosť záleží na tom, v akej štvrti sa prechádzate, ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že som nemala pocit nejakého nebezpečenstva alebo ohrozenia. Pre väčšinu domácich ste prakticky vzduch aj s vašou exotickou vyzážou, ženám sa sem-tam môže stať že na ne žmurne nejaký chlap.

Požičiavanie áut som zámerne nespomenula, pretože napriek tomu, že je možné, neodporúča. Som pomerne agresívny šofér a dosť šialená na to, aby som si bláznivú Káhirskú dopravu vyskúšala, ale myslím, že v rámci dovolenky sa zbytočne nervovať a obávať o cudzie auto nechcete. Plus, mesto samotné je aj tak väčšinou jedna veľká zápcha, tak sa radšej odviezť nechajte a voľný čas využite na vyspovedanie vášho taxikára alebo na nasatie atmosféry.

Ak sa chcete dozvedieť o Káhire viac, skúste ďalší článok:

 

Pošli ďalej

Leave a Reply

Your email address will not be published.