Benátky trochu inak

Pracujem na riečnej výletnej lodi. Ako väčšina som začala s tým, že odrobím jednu sezónu, našetrím nejaké peniaze a koniec. Ako každý druhý, si po každej sezóne poviem, že je posledná. Odrobila som už štyri. Vďaka tomu som mala možnosť využiť firemný benefit a ísť na all inclusive plavbu 5* loďou zadarmo. Napriek tomu, že som na lodi v Taliansku /väčšinu času v Benátkach/ strávila pol roka, vybrala som si práve túto, ako moju dovolenkovú destináciu. Ono ani nebolo veľmi z čoho vyberať, keďže drvivá väčšina lodí bola plne obsadená.

Ponúknem zopár jedinečných a zaujímavých možností, ako stráviť čas v Benátkach, ak ho máte dostatok.

Ten moment keď všetci fotia slávny “Most vzdychov” a ty sa na ňom nachádzaš. Kto má lepšiu fotku?

Mapu schovajte do vrecka a nechajte sa uniesť davom, alebo práve naopak, odbočte do prázdnych uličiek. Nič viac, nič menej. Presne takto sa dá túlať mestom dlhé hodiny. K hlavným “atrakciám” nájdete často šípku na rohu budovy a keďže sa nachádzate na spleti ostrovov, stratiť sa tu reálne nedá.

 

Pohľad na Benátky z výšky

Nechce sa vám márniť čas čakaním v rade na vstup do veže na námestí San Marco? Čo tak skúsiť výhľady z iných miest.

San Giorgio Maggiore

Jednoduchá voľba, ak sa chcete vyhnúť davom turistov. Pri vstupe do tejto zvonice ušetríte ako aj čas, tak i peniaze na pravú taliansku zmrzlinu. Plusom určite budú aj vaše jedinečné fotografie, nie také aké majú všetci vaši známy.

Tvoja fotka môže byť z tejto veže.

Fondaco dei Tedeschi

Názov vám nič nehovorí? Nevadí. Je to nákupné centrum, vzdialené od mosta Rialto asi 5 minút chôdze. Obchoďák má niekoľko poschodí so značkovým tovarom. Ak ste sem prišli oplieskať peniaze, toto je to miesto. Ak ste však prišli za výhľadmi, stačí nasledovať šípky smer -> najvyššie poschodie. My sme mali možnosť užiť si výhľady hneď po otvorení, bez čakania. Za nami sa už zbiehali zástupy ľudí. Bezplatný lístok si vyzdvihnete na najvyššom poschodí. Každých 15 minút pustia na strechu skupinku 20 – 30 ľudí, kvôli obmedzenému priestoru. Priamo pod vami sa nachádza Veľký kanál a most Rialto obklopený červenými strechami budov. 

Nákupné centrum v historickej budove dýcha luxusom.
Výhľad na “Veľký kanál” – práve prechádza sanitka.
Trochu iný pohľad ma mesto.

Benátske ostrovy

Benátky tvorí niečo vyše sto ostrovov. Niektoré sú pospájané mostami, na niektoré sa dá dostať iba loďou, či súkromnou, alebo verejnou dopravou – vaporetom. Keď prihliadneme na počiatočnú a konečnú zastávku, cesta na niektoré ostrovy môže trvať vyše hodiny. Už len cesta z letiska do centra mesta loďou, bola takmer dlhšia ako let z Paríža do Benátok. Možno práve to je dôvod, prečo až sem nezájde toľko turistov.

Krátky zostrih toho naj z našej dovolenky si môžeš pozrieť tu  

 

Ostrov Burano

Na ostrov Burano som si brúsila zuby dlhšiu dobu, bohužiaľ pri pracovných prestávkach mi to s časom nevychádzalo. Naša loď plávala iba okolo, pretože tu nie je možné parkovanie pre väčšie lode – momentálne sa na tom pracuje. Počas dovolenky sme mali k dispozícii súkromné vaporeto, vďaka čomu sme ušetrili kopu času. Ostrov samotný netreba bližšie predstavovať, skôr pripojím niekoľko fotografií, ktoré vo vás snáď vyvolajú pocit, že to je to miesto, ktoré určite musíte mať na svojom liste.

Aj na malom ostrove ako je Burano nájdete prázdne uličky.
Romantická prechádzka na okraji Benátok stojí za to !
Viete o tom, že obyvatelia nemôžu svojvoľne zmeniť farbu domu?!

Ostorv Mazzorbo

Z ostrova Burano sa cez drevený most dostanete na vedľajší ostrov Mazzorbo. Síce tento ostrov leží v tieni svojho populárneho suseda, jeho význam spočíva v agrikultúre. Nájdete tu stovky polí s artičokmi, ovocné stromy a vinice.

Prechádzka po viniciach nikdy nie je zlý nápad.

Ostrov po stáročia prekonával prekážku v podobe prílivu a odlivu slanej vody, a práve vďaka nej tu vyrástli veľmi špeciálne vinice s unikátnou chuťou. Počas našej luxusnej dovolenky sme mali možnosť navštíviť tunajšiu vinicu /park je voľne dostupný pre turistov/, a dozvedieť sa niečo, o miestnom zlatom víne Dorona. V minulosti bolo veľmi obľúbeným nápojov benátskych Dóžov a vinice takmer zanikli. Dnes, vzhľadom na jeho jedinečnosť, kúpite fľašu za niekoľko sto eur. Toto zlaté víno sme mali možnosť ochutnať. Presnú cenu si síce nepamätám, no viem, že pri tom trojcifernom čísle mi skoro zabehlo. 

Na fotke vzadu vidíte vínové fľašky so zlatou etiketou. Zlatý lístok je umiestnený na fľašu, vypaľovaný a miešaný do Muránskeho skla. 

 

Ostrov Torcello

Ak sa rozprávame o stále obývaných ostrovoch, Torcello je ten najsevernejší. Momentálne tu žije asi 10 ľudí. Z turistických zaujímavostí tu zostala Katedrála Santa Maria Assunta, a kostol Santa Fosca. Ak sa radi pozeráte na miesta z vtáčej perspektívy, určite vybehnite na vrchol zvonice. Odtiaľ budete mať benátsku lagúnu ako na dlani.

Pohľad zo zvonice na Benátsku lagúnu.
Vedeli by ste si predstaviť život na tak málo obývanom ostrove?

 

Kam vyraziť na pláž? 

Lido

Lido, je jediné miesto v Benátkach, kde je dovolené jazdiť na aute. Aj sem zachádza verejná doprava -vaporeto. Od pláže žiadny luxus a priezračnú vodu nečakajte, no niekoľko kilometrov dlhá piesočná pláž príde určite vhod, počas horúcich letných dní každému. Nájdete tu množstvo reštaurácií a barov. 

Chioggia

Na konci Benátskej lagúny sa nachádza rybárske mestečko Chioggia. Aj jeho pobrežie tvorí niekoľko kilometrov dlhá pláž. Poobedné siesty v miestnych obchodoch, či kaviarničkách v centre mesta, vám pripomenú že ste v Taliansku, no na kilometre vzdialený od Benátskych rušných ulíc.

Keď som počas raňajok zbadala ten výhľad, hneď som utekala po foťák. Taliansko má všetko – more, hory a skvelé jedlo.
Lagúny a vodná doprava v meste Chioggia.

 

Aká je pravda o “boloňských špagetách” ?! Klikaj sem a dozvieš sa ! 

Pošli ďalej

Leave a Reply

Your email address will not be published.