Kam v okolí Amsterdamu?

Čo som si obľúbila v Holandsku, sú bicykle, a perfektne vypracovaná sieť cyklociest. Ak by som si doma dala šaty a topánky na štokloch, asi by na mňa pozerali ako na trafenú. Naopak tam je to normálne, či chlapík v obleku s kufríkom v prednom košíku, alebo slečna, ktorej vejú vlasy a pofukuje pod sukňu, čerešničkou na torte sú tie drevené vozíky, v ktorých vezú malé decká. To mám pred očami ja, keď sa povie Holandsko. A tak, keď som si prvý krát sadla v Amsterdame na bicykel, povedala som si, že konečne si ho môžem užiť ako domáci. Motať sa medzi turistami v kľukatých uličkách silno neodporúčam, zbytočne si pokazíte deň nadávaním ako ja, no ak sa vydáte do odľahlejších častí, isto neoľutujete.

V Holandsku sa nevyžaduje nosiť počas jazdy na bicykli prilbu. Tu má bicykel v podstate prednosť. V menších mestách, dokonca aj medzi nimi si rýchlo uvedomíte, že jeden pruh je vyhradený pre autá v oboch smeroch a po stranách sú vyhradené pruhy pre cyklistov. Dokonca sme šli po ceste kde bol tretí pruh, a to pre kone – ten sa dal podľa smradľavého nákladu na každom kúsku jednoducho identifikovať.

Tu je pár tipov kam sa vydať mimo Amsterdam

 

Zaanse Schans

V slovenčine by som toto miesto nazvala asi skanzen. Pre Holanďanov isto príjemné miesto, kde stráviť víkendové potulky pešo, na bicykli, či člne. V areáli môžete navštíviť múzeum, alebo sa bez poplatku len tak túlať medzi mlynmi a drevenými domčekmi z 18 a 19 storočia. Každý deň sa tu konajú rôzne workshopy a isto zaujímavý je postup výroby syru. Toto miesto sa nedá preskočiť. Ak si žiadny syr neplánujete kúpiť, ich ochutnávka vždy padne vhod. V prípade, že chcete vidieť ako mlyny vyzerajú z vnútra, pokochať sa okolím z jeho terasy na poschodí, musíte zaplatiť jednorazový vstup cca 5 €.

V Zaanse Schans som bola dvakrát. Raz som sa zúčastnila aj exkurzie s našimi hosťami, keď som pracovala na lodi. Absolvovali sme krátku plavbu po okolí a okolo mlynov a nakoniec sme aj jeden navštívili. Ak si myslíte, že tieto mlyny sú nejaké staré, tak práve naopak. Mlyn, ktorý sme navštívli a môžete ho vidieť na nasledujúcej fotografii má len 13 rokov. Starajú sa oň dobrovoľníci, ktorý tam denne spracuvávajú holandské drevo. Unikátne je, všetko (okrem svetla) vnútri funguje bez elektriky. Na rezanie dreva využívajú veternú energiu. Je to úplne zaujímavý a zložitý proces, ale všetko majú presne vyrátané (pílky idú smerom hore a dole a kus dreva sa pomyla posúva dopredu).

Celý čas, ako sme sa tam prechádzali som cítila prenikavú vôňu čokolády. Ako keby práve niekto dopiekol čokoládový koláč a otvoril rúru. Neskôr sme prechádzali okolo miestnej továrne na čokoládu, odkiaľ sa táto prenikavá vôňa šírila.

Ak plánujete výlet do Zaanse Schans z Amsterdamu isto to zvládnete aj na bicykli.

Najjednoduchší spôsob je však nasadnúť na autobus č. 391 na poschodí vlakovej stanice „Central“, ktorý vás vyhodí rovno pred vstupom do Múzea. Už ako sme sa blížili k cieľu, sme popri ceste videli množstvo menších kanálov, ktoré obklopovali malé domčeky na vode. Viem si živo predstaviť jazdu na bicykli v Zaanse Schans a jeho blízkom okolí a považovať ju za úžasnú.

Rýchlejší je síce vlak, no aj tak budete musieť prejsť ešte nejaký ten kilometer pešo, aby ste sa dostali na miesto. My sme to skombinovali Busom tam a vlakom naspäť.

Zandvoort

V momente ako mi docvaklo, že z Amsterdamu to nemôže byť ďaleko na pláž, mala som potrebu vidieť severné more. Nakoľko je však v Holandsku počasie nevypočítateľné jednodňový výlet som vzdala. Teraz som však ubytovanie zariešila priamo v Zandvoorte, malom pobrežnom mestečku, v ktorého okolí je vidieť viac, než som si myslela. Ak sa chystáte v lete do Amsterdamu, určite nezabudnite navštíviť jednu z plážových párty. V máji je more ľadové, a síce vonku môže byť príjemne teplo, od vody fúka, čo fúka, skôr duje chladný nepríjemný vietor, ktorý vás isto nepodporí v nápade, stráviť deň leňošením a opaľovaním sa. V prípade aktívnej dovolenky, ako som to vymyslela ja, si požičajte bicykle a choďte objavovať okolie. Národné parky s pieskovými dunami a severskými srnami sú všade vôkol.

 

Keukenhof

Nikde Holandský kult tulipánu neoslavujú s väčšou pompéznosťou  ako v najkrajšej jarnej záhrade na svete – Keukenhof (čítaj Kojkenhof). Otvorená je iba osem týždňov každý rok (počas národnej sezóny tulipánov), nájdete tu sedem miliónov kvetov, na území 32 hektárov. Tento rok bol špeciálnou témou Holandský dizajn a cez 600 pestovateľov tu prezentovalo svoje najkrajšie kvety. Ak máte šťastie a nachádzate sa v tomto regióne v čase, keď kvitnú tulipánové polia všade navôkol, môžete si požičať bicykel pár metrov od vchodu do záhrad, prípadne si užiť jazdu loďkou po úzkych kanáloch.

Tak dlho som vymýšľala a kombinovala ako, a či vôbec ísť pozrieť tulipány v záhradách Keukenhofu, až som to prekombinovala. Keď google mapy ukázali, že Keukenhof je zo Zandvoortu len 17 km, a hromadná doprava s dvomi, tromi prestupmi ma fakt nepresvedčila, rozhodla som, že pôjdeme ako lokálny – jednoducho na bicykli. Primárne som chcela ísť k moru a obehať národný park s dunami, nakoniec sme polovicu cesty na Keukenhof išli cez duny, a ešte sme tam boli koniec koncov skôr, ako vlakom či busmi.

Cesta ubehla veľmi rýchlo. Nakoľko sme cestovali bezhlavo bez mapy,  až na malú chvíľku zaváhania (nebudem tvrdiť, že sme sa stratili, mne bolo úprimne jedno kde sme, ja by som bola ochotná sa stratiť ešte viac) sme cestu zvládli ľavou zadnou. Jediné sklamanie nastalo, keď som videla všetky tie tulipánové polia bez tulipánov, a mohla si len predstaviť, ako to tam asi vyzeralo dva týždne dozadu. (Takže odporúčam návštevu marec/apríl ak chcete vidieť rozkvitnuté tulipánové polia).

Na druhú stranu, ak by som videla rozkvitnuté polia, už by som asi zvažovala či navštíviť aj záhrady v Keukenhofe. Návštevníkov bolo ako maku, no stále sa to dalo zvládnuť.

Počula som, že v prípade turistickej špičky, môže zápcha z diaľnice spôsobiť, že si v kolóne počkáte aj zo tri hodiny. Pre istotu som kúpila lístok „skip the line“ cez internet deň vopred, za rovnakú cenu ako na mieste. Nakoľko už sa sezóny blížila ku koncu, pri pokladniach sa ani netvorili rady. Na prekvapenie sme strávili v samotnom areáli 3 hodiny (kto by to bol povedal, že chlap zvládne pozerať na tulipány 3 hodiny a bez frflania). Snáď fotky budú hovoriť za všetko…

Priamy autobus premáva z letiska Schiphol a dajú sa kúpiť aj kombinované lístky.

Vstupenky kúpite priamu tu – klik.

Kinderdijk

Oooch opäť ťá moja záľuba preháňať sa po Holandsku na bicykli. Možno toto nie je práve na skok od Amsterdamu, ale ak sa rozhodnete pre návštevu Rotterdamu a ešte vás neomrzeli mlyny, určite sa vyberte aj sem. My sme si sem odskočili počas obednej pauzy v roobte, a keďže počasie bolo vrtkavé asi tak, ako v Holandsku zvykne byť, voľba jazdy na bicykli bola aj tak bezpodmienečne najlepšia. Opäť, tak ako v Zaanse Schans aj tu je možná plavba loďkou po kanály. Výhodou byciklu je, že čím ďalej sme išli (po cykloceste) húfy turistov sa zmenšovali a my sme si mohli vychutnať úplne súkromie, a tu je tých vodných mlynov popri ceste naozaj neúrekom.

S akými nákladmi treba rátať?

Letecká spoločnosť KLM Viedeň – Amsterdam – Viedeň – 99€ (lačnejšie niekedy vyjde Easyjet)

Bus Amsterdam – Zaanse Schans 5 €

Vlak Zaanse Schans – Zandvoort 7,50 €

Ubytovanie Zandvoort (Hotel Zeespiegel 2 osoby/2 noci) 157 €

Vlak Amsterdam – Eindhoven 20 € (oplatí sa kalkulovať či pri cene vlaku neoplatí radšej letieť priamo do Amsterdamu)

Prenájom bicykel na 1 deň (požičovňa Behind the Beach, Zaandvort) 10 €

Keukenhof vstup 16 €

 

Jedna malá rada na záver: Ak je u nás krásne jarné počasie, a vonku možno dokonca až 20 stupňov, pamätaj, že tu si na severe a môže tu byť aj o dobrých 10 až 15 pocitových stupňov menej. Vietor fúka v podstate nonstop a krásnemu slnečnému počasiu sa hovorí ojedinelé. V prípade pršiplášťa v batohu nič nepokazíš, naopak získaš, pretože 10% šanca, že bude pršať,  v podstate znamená 100% pravdepodobnosť…

Pošli ďalej

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.